Pencerita Hati's

♥ Diary ♥

RESEPI KEK PELANGI

Leave a Comment


Bahan-bahan kek:
- 3 cawan tepung gandum*
- 4 sudu kecil baking powder*
- secubit garam halus*
- 1 buku butter
- 1 1/2 cawan gula kastor
- 1 1/2 cawan susu segar
- 5 biji telur
- 2 sudu esen vanila
pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu

topping:
- 1 buku creamcheese
- 1 cawan gula ising
- 1/2 cawan butter


Cara-cara memasak:

  1. Panaskan oven 15minit dengan suhu 170c.
  2. Ayak semua bahan yang bertanda *
  3. pukul butter dan gula hingga kembang dan putih.
  4. masukkan putih telur dan pukul sehingga gebu
  5. masukkan esen dan pukul sebati
  6. masukkan bahan diayak tadi selang seli dengan susu segar.. dan pukul perlahan.
  7. bahagikan adunan kepada 6 bahagian. masukkan warna dan kacau sebati.
  8. masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yang dialas dan digris.. bakar selama 10-15 minit dalam suhu 170c.
  9. ulang sehingga habis semua warna. 
untuk setiap layer, reena sapukan dengan creamcheese. *boleh gunakan fresh cream atau butter cream*
-untuk topping pukul semua bahan sehingga kembang dan sapu ke seluruh kek.
-ikut kekreatifan masing-masing untuk deco ye. 



#COPY PASTE
Next Post Newer Post Previous Post Older Post Home

0 comments :

Post a Comment