Bahan-bahan:
*minyak masak
*serbuk kari ikan
*santan
*ikan (p/s: ikan boleh guna ikan rebus atau ikan segar)
*air asam jawa/asam keping
*sayur (bendi/terung/etc)
Bahan kisar/tumbuk/hiris:
*bawang merah
*bawang putih
(p/s: lebihkan bawang merah dari bawang putih)
*cili kering (tak nak letak pun tak apa)
Cara-cara penyediaan:
1) Panaskan minyak.
2)Tumis bahan kisar sampai garing dan berbau wangi.
3) Bancuhkan serbuk kari dalam mangkuk dan masukkan dalam kuali bersama bahan tumis tadi.
4) Masak sampai serbuk kari garing , pecah minyak dan berbau wangi.
5) Masukkan santan, kacau perlahan bagi sebati.
6) Masukkan air asam jawa, gula, garam secukup rasa sampai mendidih.
7) Masukkan sayur.
8) Agak2 sayur separuh masak, masukkan ikan.
9) Tunggu sehingga ikan dan sayur masak.
10) Hidangkan bersama nasi panas.
0 comments :
Post a Comment